Jan Otto BAGELAAR

Mannelijk


Generaties:      Standaard    |    Compact    |    Verticaal    |    Alleen tekst    |    Register    |    PDF

Generatie: 1

  1. 1.  Jan Otto BAGELAAR

    Gezin/Partner: Theodora Maria ARPEAU. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 2. Anna Suzanna BAGELAAR  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren in 1779 in Eindhoven; is gestorven op 20 feb 1846 in Delft.


Generatie: 2

  1. 2.  Anna Suzanna BAGELAAR Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (1.Jan1) is geboren in 1779 in Eindhoven; is gestorven op 20 feb 1846 in Delft.

    Aantekeningen:

    Uit een aanzienlijke generaalsfamilie. Maar liefst drie van haar broers waren zwaargedecoreerde generaals, dan wel generaals-majoor.

    Anna getrouwd Jacobus VAN DER CHIJS op 12 sep 1801 in Delft. Jacobus (zoon van Pieter VAN DER CHIJS en Margaretha HOOGERSCHEID) is geboren in mrt 1776 in Delft; is gedoopt op 10 mrt 1776 in Delft; is gestorven op 22 nov 1833 in Delft. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 3. Dr. Pieter Otto VAN DER CHIJS  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren op 22 aug 1802 in Delft; is gedoopt op 21 sep 1802 in Delft; is gestorven op 4 nov 1867 in Leiden.
    2. 4. Jan Theodorus VAN DER CHIJS  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren op 31 jan 1806 in Delft; is gedoopt op 4 mrt 1806 in Delft; is gestorven op 30 aug 1842 in Java.
    3. 5. Jacobus VAN DER CHIJS  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren op 16 mei 1813 in Delft; is gestorven op 24 feb 1889 in Delft.
    4. 6. Anna Maria Margaretha VAN DER CHIJS  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren op 26 aug 1814 in Delft; is gestorven op 1 jan 1895 in Delft.


Generatie: 3

  1. 3.  Dr. Pieter Otto VAN DER CHIJS Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (2.Anna2, 1.Jan1) is geboren op 22 aug 1802 in Delft; is gedoopt op 21 sep 1802 in Delft; is gestorven op 4 nov 1867 in Leiden.

    Aantekeningen:

    Een zeer invloedrijke muntenexpert, tevens letterkundige. Redacteur van De Star en De vriend des Vaderlands, waar hij W.A. Ockerse opvolgde. Auteur van een hele waslijst publicaties over uiteenlopende thema’s, met de numismatiek als rode draad. Directeur van het Penningenkabinet te Leiden en auteur van hét standaardwerk over muntkunde.

    Zie over hem het uitvoerige levensbericht in het Jaarboek van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde 1869.

    Gezin/Partner: Helena Catharina MAAS. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 7. Adriana Maria VAN DER CHIJS  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren op 14 feb 1836 in Leiden; is gestorven op 13 feb 1903 in Haarlem.
    2. 8. Catharina Helena VAN DER CHIJS  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is gestorven op 18 mei 1847.
    3. 9. Mr. Jacobus Anne VAN DER CHIJS  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren op 1 jun 1831 in Leiden; is gestorven op 23 jan 1905 in Batavia (Ned. Indië).
    4. 10. Anna Susanna VAN DER CHIJS  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven
    5. 11. Dr. Simon Adrianus VAN DER CHIJS  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven
    6. 12. Dr. Jan Theodorus VAN DER CHIJS  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven

  2. 4.  Jan Theodorus VAN DER CHIJS Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (2.Anna2, 1.Jan1) is geboren op 31 jan 1806 in Delft; is gedoopt op 4 mrt 1806 in Delft; is gestorven op 30 aug 1842 in Java.

    Aantekeningen:

    Uit ’Achter de gevels van Delft’ (2016): ’Jan Theodoor van der Chijs ( 1806-1842 ), emigreerde na het afronden van zijn studie aan het Delfts Gymnasium in 1827 naar Zuid-Afrika waar hij zich in Kaapstad vestigde. Na enige teleurstellende koopmansactiviteiten begon hij een boekhandel in de Churchstreet 7.
    In 1836 ging hij failliet en vertrok hij samen met vrouw en kind, met de noorderzon. In 1841 duikt hij op als passagier van de ‘Munster Lass’, en is hij op reis naar Nederlands Indie?, waar hij als militair ambtenaar in het district Buitenzorg op Java werd aangesteld. Samen met zijn gezin keerde hij terug naar Delft waar hij zijn intrek nam bij zijn zus Mienette, die toen aan de Voorstraat 87 ( huidige nummer 22 ) woonde. In 1841 overleed zijn vrouw aan malaria, hetzelfde lot overkwam Jan Theodoor in 1842. Hun dochter bleef als wees achter en werd liefdevol door de familie opgevangen.’

    Woont bij overlijden op ‘Weltevreden’ te Java.

    Gezin/Partner: Cornelia Maria LOUW. Cornelia is gestorven na 1842. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 13. Anna Susanna VAN DER CHIJS  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren op 4 nov 1831 in Kaap de Goede Hoop, Zuid-Afrika; is gestorven op 3 okt 1886 in Arnhem.

  3. 5.  Jacobus VAN DER CHIJS Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (2.Anna2, 1.Jan1) is geboren op 16 mei 1813 in Delft; is gestorven op 24 feb 1889 in Delft.

    Aantekeningen:

    Uit ’Achter de gevels van Delft’ (2016): ’Jacobus […] nam na de dood van zijn vader in 1833, de boterhandel over en maakte er een succesvol bedrijf van. Als lid van de Delftse vereniging; ‘Tandem Fit Surculus Arbor’, was hij penningmeester van de muziekafdeling. Daarnaast vervulde hij ook de functie van regent bij de Ned. Herv. Kerk en bij de stichting ‘Vrouwe van Renswoude’. Jacobus was getrouwd met Cristine Kesman. Het echtpaar kreeg vele kinderen, waarvan er tenslotte zes in leven bleven. Hun zoon, Jacobus ( 16 nov.1842 ) kocht het pand Breedsteeg 1 in 1878 van zijn tante Mienette, die het uit de nalatenschap van haar moeder erfde.

    Gezin/Partner: Christine Marie Henriëtte KESMAN. Christine is geboren in 1815 in ‘s-Gravenhage. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  4. 6.  Anna Maria Margaretha VAN DER CHIJS Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (2.Anna2, 1.Jan1) is geboren op 26 aug 1814 in Delft; is gestorven op 1 jan 1895 in Delft.

    Aantekeningen:

    Bekend geworden als ‘Mienette’; rusteloos voorvechtster van de vrouwenemancipatie en wereldreizigster. Bouwde haar toch al niet geringe fortuin vooral na het ontijdig overlijden van haar echtgenoot uit ten behoeve van behoeftige weduwen, alleenstaande vrouwen en kunstenaars.

    Uit het levensbericht van Fia Dieteren:
    Volgens haar broer Jacob werd zij in haar jonge jaren nogal verwend en financieel was dat ook mogelijk. Haar ouders behoorden tot de Delftse elite: vader stamde uit een geziene koopmansfamilie en handelde in thee, boter en kaas, moeder was een generaalsdochter. Mienettes geboortehuis ’De Werelt’ lag in het centrum van de stad. Vooraanstaande personen uit het culturele en politieke leven behoorden tot de kennissenkring van haar ouders en daarmee ook tot die van Mienette. Zelfs had zij goede contacten met leden van het Koninklijk Huis. [...] In 1833 reisde ze naar Zuid-Afrika, waar haar broer Jan Theodoor woonde. Daar bereikte haar het bericht van haar vaders overlijden. Ze keerde terug naar huis en de daaropvolgende jaren woonde zij bij haar moeder. Korte tijd was zij verloofd met een grenadier, jonkheer van Kinschot, maar ze verbrak deze verbintenis omdat – zo schreef haar broer in zijn dagboek – haar verloofde aan zijn atheïstische levensbeschouwing vasthield. [...]
    Storm-van der Chijs was een welvarende weduwe en na het overlijden van haar moeder in 1846 ongebonden. Dat stelde haar in staat een oude liefde weer op te pakken, het reizen. Nog datzelfde jaar bezocht ze – vergezeld door haar neef Jacob – een aantal Europese landen en in 1847 ging ze weer naar Zuid-Afrika. Daar stichtte zij een kolonie voor twintig Nederlandse weeskinderen die daar een nieuw bestaan konden opbouwen. Storm financierde de overtocht, huisvesting en voeding van de jonge kolonisten en zorgde voor een startkapitaal als zij besloten zich in Zuid-Afrika te vestigen. Een soortgelijk project in Tennessee ging in het geweld van de Amerikaanse Burgeroorlog ten onder. Om poolshoogte te nemen reisde zij in 1857 samen met haar kamenier, Maria van den Bosch, naar Amerika.
    Deze reis leidde in ruim zes jaar tijd via Canada en de Verenigde Staten naar Mexico en eindigde in 1863 op Cuba. Onderweg maakte zij persoonlijk kennis met Lucretia Mott en andere vooraanstaande leden van de Amerikaanse vrouwenbeweging, bezocht zij in New York het Cooper Institute dat beroepsopleidingen bood aan duizenden jonge mannen en vrouwen en oriënteerde zij zich op het gebied van landbouwproducten. [...] Terug in Nederland zette Storm-van der Chijs zich in voor de oprichting van een Industrieschool voor Meisjes. Ook ijverde zij voor de toelating van meisjes tot het examen voor leerling-apotheker, hetgeen in 1867 met succes werd bekroond. Zij probeerde ook arbeidsvelden en opleidingen voor vrouwen in de landbouw uit te breiden, vooral op het gebied van zuivelbereiding en de bloembollen- en groenteteelt. Jarenlang bepleitte zij deze zaken in talrijke lezingen. [...]
    Zij werd erelid van de Maatschappij voor Bevordering van Tuinbouw in Zeeland (1864), van de Rotterdamse Maatschappij voor Kunsten en Wetenschappen (1868), en van het Nederlands Onderwijzers Genootschap (1873). Haar contacten met de opkomende vrouwenbeweging waren niet altijd vriendschappelijk. Zij verschilde principieel van mening met Elise van Calcar (1822-1904), die pleitte voor meisjesonderwijs gericht op meer traditionele vrouwentaken. De openbare discussie tussen deze twee “kemphennen voor de emancipatie der vrouw”, zoals de Delftsche Courant hen in 1864 typeerd, was een van de eerste wapenfeiten van de negentiende-eeuwse vrouwenbeweging in Nederland.

    Beheer van geld is voor de weduwe Storm steeds een belangrijke zaak geweest. Na het overlijden van haar moeder beschikte zij als 31-jarige weduwe over een ruime erfenis. Ze verhuisde van het ouderlijk huis naar een kleinere woning in Delft: daar woonde ze eerst aan de Voorstraat en vanaf 1856 op een bovenwoning aan de Verwersdijk. Zij bezat in die jaren enkele huizen en een aanzienlijke hoeveelheid aandelen en obligaties. Adviezen van haar broer Jacob over het beheer van haar vermogen lijkt zij niet gevolgd te hebben. Het verhaal gaat dat ze zelf de beurs bezocht om de aandelenkoersen te volgen en uit het notarieel archief van Delft blijkt dat ze, vooral in de jaren 1870, met enige regelmaat delen van haar onroerend goed verkocht. Zo maakte zij geld vrij voor een laatste project, de bouw van een villa in Scheveningen die leef- en werkruimte moest bieden aan kunstenaars. Het project strandde in 1884 door een samenloop van tegenslagen: er werd ingebroken in de villa terwijl deze niet verzekerd was, en Maria van den Bosch die bijna veertig jaar lang haar metgezel was geweest, overleed. Deze gebeurtenissen werden Storm-van der Chijs te veel; zij kon niet meer voor zichzelf zorgen en raakte in dusdanige staat van verwaarlozing dat haar familie in 1885 besloot haar te laten opnemen. Dat ging gepaard met enige consternatie, omdat de sleutel waarmee zij zich verzette, werd aangezien voor een revolver. Blootsvoets werd zij meegenomen naar het Sint Jorisgasthuis in Delft, waar de geneesheer de diagnose vervolgingswaanzin stelde. Uit het opnamerapport kan worden afgeleid dat de familie ook andere redenen had haar te laten opnemen: gezien de aankoop van massa’s schilderijen en de bouw van een villa met belvedère waarin zij jonge schilders zou huisvesten, achtte de familie het waarschijnlijk niet langer verantwoord haar het beheer over haar eigen middelen te laten. Bij haar opname werd een overzicht van haar bezittingen gemaakt, waaruit blijkt dat zij op dat moment in het bezit was van een fondsenpakket, met daarin nogal wat risicovolle beleggingen, met een totale waarde van 232.680 gulden. Het Arrondissement van Den Haag stelde haar broer Jacob aan als bewindvoerder over haar goederen; na diens dood in 1888 ging deze taak over op zijn zoon Jacob.
    Het patiëntendossier laat over de jaren na haar opname geen noemenswaardige verandering in haar ziektebeeld zien. In het najaar van 1894 werd Storm-van der Chijs getroffen door een hersenbloeding. Daarna namen haar krachten af en op 1 januari 1895 overleed zij.

    Anna getrouwd Willem STORM op 29 jan 1845 in Delft. Willem is geboren in 1808 in Rotterdam; is gestorven in apr 1845. [Gezinsblad] [Familiekaart]



Generatie: 4

  1. 7.  Adriana Maria VAN DER CHIJS Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (3.Pieter3, 2.Anna2, 1.Jan1) is geboren op 14 feb 1836 in Leiden; is gestorven op 13 feb 1903 in Haarlem.

    Aantekeningen:

    Grootvader Jacobus van der Chijs was een broer van Willemina, de echtgenote van Arnoldus Cornelis ‘Nol’ Duker (1776-1807). Adriana huwde dus haar achterneef.

    Adriana getrouwd Dr. Arnoldus Cornelis DUKER op 23 apr 1862 in Leiden. Arnoldus (zoon van Petrus Gerardus DUKER en Huberta Johanna VAN WALSEM) is geboren op 10 feb 1837 in Enkhuizen; is gestorven op 14 nov 1915 in Haarlem; is begraven op 16 nov 1915. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 14. Helena Catharina DUKER  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren op 21 apr 1865 in Barchem, Gelderland; is gestorven op 12 apr 1935 in Wassenaar; is begraven op 16 apr 1935 in Haarlem.
    2. 15. Huberta Johanna DUKER  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren op 16 mei 1863 in Barchem, Gelderland; is gestorven op 16 okt 1902 in Bloemendaal.

  2. 8.  Catharina Helena VAN DER CHIJS Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (3.Pieter3, 2.Anna2, 1.Jan1) is gestorven op 18 mei 1847.

  3. 9.  Mr. Jacobus Anne VAN DER CHIJS Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (3.Pieter3, 2.Anna2, 1.Jan1) is geboren op 1 jun 1831 in Leiden; is gestorven op 23 jan 1905 in Batavia (Ned. Indië).

  4. 10.  Anna Susanna VAN DER CHIJS Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (3.Pieter3, 2.Anna2, 1.Jan1)

  5. 11.  Dr. Simon Adrianus VAN DER CHIJS Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (3.Pieter3, 2.Anna2, 1.Jan1)

  6. 12.  Dr. Jan Theodorus VAN DER CHIJS Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (3.Pieter3, 2.Anna2, 1.Jan1)

  7. 13.  Anna Susanna VAN DER CHIJS Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (4.Jan3, 2.Anna2, 1.Jan1) is geboren op 4 nov 1831 in Kaap de Goede Hoop, Zuid-Afrika; is gestorven op 3 okt 1886 in Arnhem.

    Gezin/Partner: Wilhelmus Paulus Johannis VAN DER CHIJS. Wilhelmus (zoon van Pieter Nicolaas VAN DER CHIJS en Jacoba Nicolina VAN DE KASTEELE) is geboren in 1828; is gestorven op 16 jan 1894 in Arnhem. [Gezinsblad] [Familiekaart]