Jan Wormerus RAVEN

Mannelijk 1754 - 1814  (~ 60 jaar)


Persoonlijke informatie    |    Aantekeningen    |    Bronnen    |    Alles    |    PDF

 • Naam Jan Wormerus RAVEN 
  Geboren feb 1754  Utrecht Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
  Gedoopt 28 feb 1754  Utrecht Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie  [1
  • In de Buurkerk
  Geslacht Mannelijk 
  Overleden 4 nov 1814  Sas van Gent Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie  [2
  Persoon-ID I215  HeemskerckDuker
  Laatst gewijzigd op 14 jan 2023 

  Vader Cornelis RAVEN,   geb. aug 1722, Zaandam Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie,   ovl. 16 jun 1768, Utrecht Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie  (Leeftijd ~ 45 jaar) 
  Moeder Aletta VAN OOSTROM,   geb. jan 1720, Utrecht Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie,   ovl. 28 mei 1762, Utrecht Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie  (Leeftijd ~ 42 jaar) 
  Getrouwd 7 okt 1749  Utrecht Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie  [1
  Aantekeningen 
  • Huwelijk ‘gebooden mede tot Weesp, acte gezien’. Huwelijk voltrokken in de Catharinakerk door ds. Fokkens.

   In de huwelijkse voorwaarden wordt volledige gemeenschap van goederen geregeld, met lijftocht en voogdijschap voor de langstlevende. Noch de Utrechtse Momboorkamer, noch de weesmeesters te Weesp krijgen iets te zeggen over de kinderen of goederen bij overlijden.
  Gezins-ID F151  Gezinsblad  |  Familiekaart

  Gezin 1 Anna Wilhelmina HATTINGA,   geb. mrt 1765, Hulst Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie,   ovl. 1 mei 1841, Den Haag Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie  (Leeftijd ~ 76 jaar) 
  Getrouwd 21 dec 1789  Hulst Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
  • Volgens De Navorscher
  Kinderen 
   1. Arnoldus Cornelis RAVEN,   geb. ca. 1798, Den Haag Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie,   ovl. 16 dec 1880, Utrecht Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie  (Leeftijd ~ 82 jaar)
  Laatst gewijzigd op 14 jan 2022 
  Gezins-ID F159  Gezinsblad  |  Familiekaart

  Gezin 2 Roelanda BRUINS 
  Getrouwd jun 1778  Zoelmond Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
  • attestatie van de kerkenraad
  Laatst gewijzigd op 14 jan 2022 
  Gezins-ID F2478  Gezinsblad  |  Familiekaart

 • Aantekeningen 
  • Opgeleid in de Utrechtse Fundatie van de Vrijvrouwe van Renswoude door Laurens Praalder. Jan werd geboren in het jaar waarin Maria Duyst van Voorhout de Fundatie van Renswoude een fortuin naliet, dat deels bestemd was voor de opleiding van getalenteerde kinderen in het Stadsambachtkinderhuis. Daarvan was Arnoldus Duker jarenlang deurwaarder geweest. Het gebouw voor de Fundatie werd in 1761 in gebruik genomen, net op tijd voor Jan dus. Gezien zijn opvallende carrière is Jan Wormerus een exempel voor de bedoelingen van de douairière Van Renswoude, die de schranderste kinderen wilde opleiden tot kansrijke burgers.

   Jan Wormerus werd zeer succesvol als landmeter, inspecteur en cartograaf. Volgens het Repertorium van Nederlandse kaartmakers werkte hij aanvankelijk als dijkopzichter en woonde hij toen in Wijk bij Duurstede. Door zijn huwelijk met Anna Hattinga werd Jan de stamvader van een bekend geslacht in Hulst van predikanten en vooral kaartenmakers. Op een grote kaart van de stad Utrecht uit 1778 (collectie Centraal Museum Utrecht), gegraveerd door Reinier Vinkeles, staat Jan Wormerus Raven genoemd als cartograaf. De kaart is vermoedelijk eerder getekend, toen hij nog in opleiding was. Van 1788-1795 is hij inspecteur van ’slands zeewerken in Staats-Vlaanderen.

   Twee jaar voor zijn overlijden wordt Jan Wormerus benoemd tot voogd over de minderjarige kinderen van Arnold Cornelis Duker. Bij zijn beëdiging blijkt hij als rentenier in Den Haag te wonen, aan de Sint-Anthoniesburgwal 611.

   Het lijkt erop dat Jan eeerder getrouwd is geweest, met ene Roelanda Bruyns. Met haar krijgt hij een kind, Luberta Aletta, gedoopt te Zoelmond (een dorp bij Buren) op 2 augustus 1778. Op 4 juni van dat jaar vroeg hij kerkelijke attestatie om naar dat dorp te vertrekken met zijn vrouw. Roelanda zou volgens De Navorscher zijn overleden op 15 april 1789; een paar maanden later hertrouwt de landmeter. [3]

 • Bronnen 
  1. [S9] DTB Utrecht, klappers (NH).

  2. [S533] Stamboom Oving, Martin Oving.

  3. [S534] Beëdiging JW Raven als voogd.