Louis ELSEVIER[1]

Mannelijk 1540 - 1617  (77 jaar)


Persoonlijke informatie    |    Aantekeningen    |    Bronnen    |    Alles    |    PDF

  • Naam Louis ELSEVIER 
    Geboren 1540  Leuven (B) Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
    Geslacht Mannelijk 
    Overleden 4 feb 1617  Leiden Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
    Persoon-ID I1831  HeemskerckDuker
    Laatst gewijzigd op 11 feb 2007 

    Vader Hans ELSEVIER,   geb. ca. 1506, Leuven (B) Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
    Gezins-ID F1325  Gezinsblad  |  Familiekaart

    Gezin Marijken DU VERDEIJEN VERBOIS,   geb. 1544, Luik (B) Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie,   ovl. dec 1613, Leiden Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie  (Leeftijd 69 jaar) 
    Getrouwd ca. 1563  Leuven (B) Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
    Kinderen 
     1. Matthijs ELSEVIER,   geb. 1565, Antwerpen (B) Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie,   ovl. 6 dec 1640, Leiden Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie  (Leeftijd 75 jaar)
     2. Bonaventura ELSEVIER,   ovl. na 1640, Leiden Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie
     3. Aernout ELSEVIER
     4. Gillis ELSEVIER
    Laatst gewijzigd op 13 apr 2005 
    Gezins-ID F1310  Gezinsblad  |  Familiekaart

  • Aantekeningen 
    • Drukker Louis, uit het Leuvense drukkersgeslacht, vestigde zijn eerste boekhandel in Leiden. Hij wordt beschouwd als de grondlegger van uitgeefconcern Elsevier. Hij verwerft al snel een grote status in zijn nieuwe woonplaats. Van juni 1607 tot aan zijn dood is hij buurtheer van het Nieuwe Rijk van Gravenstein. Op het buurtregelement wordt hij omschreven als de ‘Dominateur ende besitter van d’Oostzijde van Rapenburch, de Zuydzijde van de Houtstraet ende de westzijde van St. Pieter Kerc-hoff met de Clocksteegh, Marckgrave van den Ackergraft, en Vrijheer van Stadtstimmerwerf.’

      Omdat hij tevens pedel was bij de universiteit, wierf hij veel drukopdrachten van hoogleraren, van wie hij zo’n honderd werken uitgaf. Tevens maakte hij tot ver over de grenzen naam met de wonderbaarlijke duodecimo-uitgaven , nog kleiner dan pockets.

      Louis en zijn nakomelingen behoren tot degenen die het boekdrukken in Noord-Nederland de bloeiperiode hebben bezorgd in de eerste helft van de zeventiende eeuw. Hun uitgaven, op Zuid-Nederlandse leest geschoeid, waren veelal van een uitzonderlijke kwaliteit. Interessant detail is dat zij het lettergieten in eigen hand hielden, terwijl andere drukkers meestal hun fonts betrokken bij onafhankelijke lettergieters zoals Guyot en Van Vechten. De Elseviers waren ook sterk in buitenissig zetsel als Hebreeuws en arabisch. [2]

  • Bronnen 
    1. [S215] kwartierstaat van Abraham de Roo, Abraham de Roo.

    2. [S332] De gebuurten van Leiden, Kees Walle.