Willem Frederik VAN HEEMSKERCK DÜKER

Mannelijk 1850 - 1904  (54 jaar)


Persoonlijke informatie    |    Media    |    Aantekeningen    |    Bronnen    |    Alles    |    PDF

  • Foto's
    FHD0401
    FHD0401
    Apotheek_binnen.jpg
    Apotheek_binnen.jpg
    Interieur van apotheek Van Heemskerck Düker, begin twintigste eeuw.
    Kerkbrink_01.jpg
    Kerkbrink_01.jpg
    Exterieur van apotheek Van Heemskerck Düker, Kerkbrink 18. Vermoedelijk begin 20e eeuw.

  • Naam Willem Frederik VAN HEEMSKERCK DÜKER 
    Geboren 1 apr 1850  Enkhuizen Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
    Gedoopt 28 jul 1850  Enkhuzen Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
    • Verlaat gedoopt wegens zijn kinkhoest
    Geslacht Mannelijk 
    Overleden 14 jun 1904  Hilversum Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie  [1
    • Om 14 uur ‘s middags
    Begraven Hilversum Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
    Persoon-ID I25  HeemskerckDuker
    Laatst gewijzigd op 21 dec 2022 

    Vader Petrus Gerardus DUKER,   geb. 2 aug 1806, Alphen aan den Rijn Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie,   ovl. 8 jul 1869, Enkhuizen Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie  (Leeftijd 62 jaar) 
    Moeder Arnolda Johanna VAN HEEMSKERCK,   geb. 6 jun 1820, Doesburg Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie,   ovl. 30 sep 1910, Enkhuizen Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie  (Leeftijd 90 jaar) 
    Getrouwd 2 aug 1848  Enkhuizen Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie  [2
    Aantekeningen 
    • De bevallingen worden telkens omschreven als ‘voorspoedig’, behalve die van Johanna Lucia, die ‘vrij voorspoedig’ verliep.
    Gezins-ID F26  Gezinsblad  |  Familiekaart

    Gezin Johanna Henriëtte Catharina DE RIDDER,   geb. 1 dec 1852, Gouda Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie,   ovl. 22 feb 1919, Hilversum Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie  (Leeftijd 66 jaar) 
    Getrouwd 30 mei 1877  Den Haag Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie  [3, 4
    Kinderen 
     1. Arnold Johan VAN HEEMSKERCK DÜKER,   geb. 15 apr 1878, Hilversum Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie,   ovl. 3 nov 1932, Hilversum Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie  (Leeftijd 54 jaar)
     2. Willem Frederik VAN HEEMSKERCK DÜKER,   geb. 14 jul 1879, Hilversum Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie,   ovl. 18 dec 1944, Oklahoma City, Oklahoma (USA) Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie  (Leeftijd 65 jaar)
     3. Johanna Henriëtta Catharina VAN HEEMSKERCK DÜKER,   geb. 27 sep 1880,   ovl. 31 mrt 1961  (Leeftijd 80 jaar)
     4. Huberta Johanna VAN HEEMSKERCK DÜKER,   geb. 17 okt 1881, Hilversum Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie,   ovl. 17 apr 1957, Hilversum? Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie  (Leeftijd 75 jaar)
     5. Margot Jozine VAN HEEMSKERCK DÜKER,   geb. 25 jun 1883,   ovl. 8 jan 1947  (Leeftijd 63 jaar)
     6. Cornelia Agatha VAN HEEMSKERCK DÜKER,   geb. 30 jun 1884,   ovl. 8 dec 1885  (Leeftijd 1 jaar)
     7. Dr. Jan Herman VAN HEEMSKERCK DÜKER,   geb. 19 sep 1885, Hilversum Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie,   ovl. 29 aug 1957, Solna (Zweden) Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie  (Leeftijd 71 jaar)
     8. Christina Johanna VAN HEEMSKERCK DÜKER,   geb. 28 mei 1887,   ovl. 5 nov 1961  (Leeftijd 74 jaar)
    Foto's
    FHD0401
    FHD0401
    Laatst gewijzigd op 17 jan 2022 
    Gezins-ID F19  Gezinsblad  |  Familiekaart

  • Aantekeningen 
    • Al op 16-jarige leeftijd gaat Willem Frederik in de leer bij apotheker De Wit in Enkhuizen, met wie de familie zeer nauwe banden onderhoudt. Hij studeert daarna in Nijmegen, waar hij (vermoedelijk) inwoont bij zijn aangetrouwde oom Blaauw of een verwant van hem, die apotheker wordt genoemd. Anderhalf jaar later, op 9 juli 1867, mag hij examen afleggen als leerling-apotheker in Arnhem. Toch adresseert zijn vriend Verkade in 1869 nog een brief aan ’W.F. Duker, aspirant-hulpapotheker te Enkhuizen’. Het lukt hem om als hulpapotheker een betrekking te krijgen als invaller bij het gesticht Meerenberg te Bloemendaal. Op 23 juli 1872 wordt hij daar benoemd tot waarnemend aoptheker tegen een jaarwedde van 500 gulden, naast vrije kost en inwoning en gratis ziekenzorg. Nog geen jaar later schrijft zijn chef dr. Everts een getuigschrift, waarin hij meldt dat Duker ’zich heeft onderscheiden door eene groote mate van wetenschappelijke bekwaamheid in zijn vak en door een onberispelijk zedelijk gedrag’. Op 14 augustus 1874 verzoekt Duker hoogleraar Suringar te Leiden examen te mogen afleggen als apotheker. Op dat moment verblijft hij bij G.J. Schuijt in de Binnen Bantammerstraat te Amsterdam.

      Willem Frederik kwam in 1875 naar Hilversum, waar de nieuwe spoorlijn juist geopend was. Hij vestigde op 14 mei van dat jaar zijn eerste apothekerspraktijk – tevens de eerste in Hilversum – in een pand op de hoek van de Langestraat en de Ruiterweg, waar tevens een manufacturenwinkel gevestigd was. Twee dagen later meldt hij zijn moeder zijn omzet van die dag: ƒ 1, 11, de ontvangst voor één recept. Maar gelukkig werd dat snel beter. Enkele jaren later verhuisde hij naar de Kerkstraat 8, naast het kantoor van de Gooi- en Eemlander. Zijn apothekersdiploma had hij een jaar tevoren gehaald, op 4 oktober 1874. Al vanaf 1880 begon Duker tevens te praktizeren als tandarts.Dat kon hij doen nadat hij aan de Universiteit van Utrecht het theoretisch tandheelkundig examen had afgelegd in begin maart 1880.

      Het lijkt erop dat de apotheker het de eerste jaren niet gemakkelijk heeft gehad. Artsen die tot dan toe hun eigen apotheekje bestierden, waren niet blij met de nieuwerwetsige zelfstandige farmacie. Bovendien overviel de drukte Willem nogal, zo blijkt uit een versje ter gelegenheid van het tienjarig bestaan. Kennelijk moest een collega, de heer Muntendam, regelmatig invallen, omdat Duker aan het herstellen was van een zenuwinzinking. Ook daarna ging niet alles van een leien dakje. Zo plaatste hij in de Gooi- en Eemlander van 17 juli 1888 een dankbetuiging voor de goede zorgen na ’het ongeval hem onlangs overkomen’. Ondertekend met ’W.F. Duker, tandarts’. Ook in een brief van zijn zoon Arnold wordt vermeld dat Willem weer eens ligt te kwakkelen. Desondanks is de kleine apotheker (1 meter 66, volgens een laissez-passer uti 1881) behoorlijk actief.

      WF is voor zover te achterhalen degene geweest die de umlaut op Duker herintroduceerde, wellicht na genealogisch onderzoek. De uitnodiging voor het examen als leerling-apotheker in 1867 schrijft hem al aan als ’Düker’ en ook zijn diploma als hulpapotheker van 6 april 1870 toont zijn naam met de umlaut, evenals zijn eigen signatuur. Daar staat tegenover dat de officiële aankondiging van zijn naamsverandering, gepubliceerd in de Staatscourant van 30 april 1889, de umlaut niet vermeldt.

      Direct na het overlijden van de befaamde dokter J.F. van Hengel in 1892 kocht hij van diens erven het grote doktershuis aan de Kerkbrink (nu nummer 18), op de hoek van de Vaartweg, voor tienduizend gulden. De dokter had het in 1840 aangeschaft voor 5280 gulden en er dus zijn hele loopbaan gewoond. Het huis liet Van Heemskerck Düker neerhalen en op die plaats liet hij een kolossaal nieuw pand bouwen door architect G.B. Salm. Alleen het koetshuis liet hij staan. Het pand kreeg een kelder voor de gevaarlijjke stoffen, een winkel en een kleine, modern ingerichte praktijkruimte voor zijn tandartsenij, compleet met een fraaie stoel die in de grond kon verzinken. Niet veel later werd het pand nog eens grondig verbouwd.

      Naast deze twee beroepen beoefende Willem Frederik ook de fotografie (een doka was in het pand aanwezig). Bovendien nam hij in 1885 het initiatief tot de oprichting van de vrijwillige brandweer in Hilversum, waarvan hij commandant werd. Aanleiding was een grote brand die op 4 april 1884 de Hilversumse Stoomspinnerij en -weverij aan de Gooise Vaart in de as legde. Hij kreeg van het gemeentebestuur geld om zijn moderniseringsplannen door te voeren. Vlak na het tienjarig bestaan hief hij zelf de vrijwillige brandweer op omdat in zijn ogen de verplichte gemeentebrandweer, die in 1893 van start was gegaan, zijn ideeën hadden overgenomen en bovendien de waterleiding was uitgebreid.

      Zijn aandacht voor het welzijn van de Hilversumse bevolking leidde er ook toe dat op zijn initiatief in 1878 de Hilversumse Melkinrichting van start kon gaan in de Kerkstraat bij de Groest. Daar verkocht men melk in gesloten, koperen bussen, wat in hygiënisch opzicht een enorme verbetering was. In 1886 verhuisde dit bedrijf wegens succes naar de hoek Herenstraat-Groest. Vanaf 1892 is Willem Frederik voorzitter van de ‘Vereeniging ter bevordering van de belangen der Hilversumsche burgers’. Daarnaast was hij medeoprichter van de afdeling Noord-Holland van de Maatschappij ter bevordering der pharmacie en penningmeester van de Hilversumse afdeling van het Witte Kruis.

      Wijzigde zijn familienaam in Van Heemskerck Düker bij Koninklijk Besluit d.d. 7 mei 1890. Hij overleed ’na veel lijden’ op 54-jarige leeftijd. Op de Algemene begraafplaats van Hilversum werd de apotheker ter aarde besteld. C. de Ridder (dat moet zijn zwager Kees, Cornelis Otto Gerard zijn) sprak als eerste. Daarna volgden de heren Teljer en Niemeyer respectievelijk van de Pharmacievereniging en het Witte Kruis, en ten slotte zoon Arnold. De laatste nam de apotheek over en voerde het beleid in de geest van zijn vader, met veel aandacht voor de gezondheid van de Hilversumse burgers.

      Opvallend: in juni 1902 adverteert zijn vrouw helemaal in de Leeuwarder Courant om een keukenmeid en een tweede meid te zoeken (tegen ƒ 100,- elk). Was het aanbod zo schaars?

      In 1915 heeft Apotheek Van Heemskerck Düker tel.nr. 42; de Azalea apotheek aan de Neuweg 76, in bezit van Van Heemskerck Duker & Co, heeft nummer 1014. [5, 6, 7, 8, 9, 10, 11]

  • Bronnen 
    1. [S15] Burgerlijke stand Hilversum, Overlijdensarchief.

    2. [S156] Trouwakte PG Duker-Van Heemskerck.

    3. [S11] Mormonenbestanden.

    4. [S252] Burgerlijke Stand ‘s-Gravenhage.

    5. [S15] Burgerlijke stand Hilversum, 1 mei 1875 eerste vermelding.

    6. [S52] J. Texeira de Mattos aan burgemeester Hilversum.

    7. [S407] Leeuwarder Courant, 8 maart 1880.

    8. [S51] Koopakte nr 142.

    9. [S1] Gesprek met fam. Ter Borg.

    10. [S53] W.F. Duker aan burgemeester van Hilversum.

    11. [S39] Naamlijst voor den Telefoondienst-januari 1915, Herman de Wit.